Spruitjes klaarmaken / schoonmaken

0

Als je spruitjes gaat klaar maken, zal je ze eerst moeten schoonmaken. Het schoonmaken van spruiten is een tijdrovende klus. Grote spruitjes kunnen eenvoudig worden schoongemaakt, maar hoe kleiner ze zijn, hoe meer tijd het kost om ze klaar te maken. Wanneer de spruitjes eenmaal gekookt op het bord liggen, zal het er erg mooi uitzien. In veel winkels kan je echter al spruitjes kopen waar ze al schoongemaakt zijn. Dat scheelt je dan flink wat werk. Maar deze spruitjes zijn wel wat duurder. Normaal gesproken is het één keer wassen van spruitjes voldoende om ze in de pan te kunnen doen.

Eerst moet je een stukje van de onderkant van de spruit afsnijden, zodoende laat het buitenste blaadje los. Vervolgens kan je de losse blaadjes eraf pellen. Het is ook mogelijk om de spruitjes aan de onderkant in de kruisen. Dat zorgt voor een kortere kooktijd van de spruitjes en zal er ook voor zorgen dat de spruitjes gelijkmatig garen. Was vervolgens de spruitjes nog een keer voor je deze verder gaat bereiden.

Het koken van de spruitjes is erg gemakkelijk. Doe de spruitjes in een pan met wat water. Doe er wat zout bij in en laat het deksel van de pan. Zodoende behouden de spruitjes de groene kleur en blijven de vitamines in de spruitjes zitten. Breng vervolgens de spruitjes aan de kook, zo’n 10 minuten is meestal voldoende. Als je wilt kijken of de spruitjes gaar zijn, kan je er met een vork in prikken of ze zacht genoeg zijn. Wanneer dit het geval is, kan je de pan afgieten. De spruitjes zijn nu gekookt en klaargemaakt voor een maaltijd. Zo kan je er een puree van maken of een lekkere ovenschotel. Je kunt ze natuurlijk ook los bij de aardappels serveren.

Vorig artikelSpruitjes koken
Volgend artikelSpruitjes roerbak met appel