Stamppot spruitjes recept

0

Veel mensen zij niet ´happig´ op spruitjes. Dat komt omdat veel mensen een verkeerd beeld hebben van spruiten. Ze zijn juist erg lekker, zeker in een stamppot met hamlapjes. Het bereiden van een spruitjes stamppot neemt ongeveer een uurtje in beslag. Wanneer de stamppot eenmaal op tafel staal zal een ieder er van kunnen genieten! De complimenten zullen uitgaan naar de kok.

Ingrediënten 6 personen:

  • 2 kilo aardappels;
  • 1 kilo spruitjes;
  • Zout;
  • 750 gram malse hamlapjes;
  • Boter;
  • Olie;
  • 2 zakjes gyroskruiden

Stamppot bereidingswijze:

Eerst moeten de hamlapjes gesneden worden, doe dit in smalle reepjes. Vervolgens moeten de hamlapjes gemarineerd worden. Doe dit in een mengsel van de gyroskruiden en de olie, voor ongeveer een halfuur. Ondertussen kunnen de aardappelen worden geschild en in tweeën worden gesneden, zodat je grote stukken aardappel hebt. Daarna kunnen de spruitjes panklaar gemaakt worden, vergeet niet om ze even te wassen.

Vervolgens kan je de aardappelen aan de kook brengen. Doe dit in een pan met wat water en zout, voor ongeveer 10 minuten. Voeg vervolgens de spruitjes toe en kook het geheel nog ongeveer een kwartier, net zo lang tot het gaar is. Wanneer dit is gebeurd kan het gemarineerde vlees in een pan worden gedaan. Je kunt dan kiezen voor een wok of een hapjespan. Bak het vlees al roerende op een hoog vuur, ongeveer 10 minuten lang.

De aardappelen kunnen afgegoten worden, vang wat kookvocht op. Pak dan een stamper en stamp de spruitjes en de aardappelen goed door elkaar heen tot het een echte stamppot is. Vervolgens kan je het gyrosvlees erdoor scheppen. Mocht het geheel nog niet smeuïg genoeg zijn, dan kan je wat kookvocht of boter toevoegen. Wees hier voorzichtig mee, anders wordt de stamppot te drassig. Verdeel de pan over een zestal borden, het is lekker om er was jus bij te doen.

Stamppot spruitjes tips:

Uiteraard kan je de hamlapjes vervangen door ander vlees, dat is geheel naar eigen inzicht. Het is erg lekker om bij de stamppot met spruitjes een beetje appelmoes te serveren. Kies dan voor een frisse, zachte appelmoes. Dat zal de smaak van de stamppot ten goede komen!

Kies ook eens voor een andere stamppot, wat dacht je van een stamppot andijvie of een boerenkool stamppot? De bereidingswijze is bijna hetzelfde, maar de smaak is compleet anders!

Volgend artikelSpruitjes ovenschotel recept