Spruitjes zaaien, planten en oogsten. De teelt van de spruiten

Spruitkool is een prachtige groente die zowel voor als door jou geteeld wordt. Om de lekkerste spruitjes op jou bord te hebben gaat er een heel proces vooraf. Van zaaien tot oogsten is het erg leuk om dit eens te ontdekken hoe dit verloopt.

Spruitjes zaaien

Het is verstandig om op te letten welk spruiten ras je zaait. Zoals velen nog wel weten van vroeger was de spruit erg bitter en niet geliefd. De rassen die nu standaard zijn, zijn juist wat zoeter van smaak. Hierdoor zal ook deze groente beter in de smaak vallen. Zo maak je er een nog lekkerder gerecht van zoals: Spruiten met spek. Jij bepaalt op deze manier dus hoe jou eigen spruitjes gaan smaken. Spruitjes hebben een heel proces dat het hele jaar door draait. Rond begin april is het een mooie tijd om spruitjes te zaaien. Voordat de plant tevoorschijn komt zal ongeveer een week duren. Spruitjes zaaien onder glas is  al mogelijk in maart.

Vanaf mei tot juni is het, afhankelijk van het weer, tijd om de planten naar buiten te doen. Je pakt de plantjes uit de pot en let erop dat de wortels niet beschadigen. Plant ze op een afstand van minimaal 40 centimeter van elkaar. Deze afstand verschilt per ras en staat vaak ook beschreven op het zakje met zaden. Vogelvraat is zoals bij alle koolsoorten een groot probleem. Dit kan je voorkomen door met stokken of touw een net over de spruiten te spannen. Daarnaast is het altijd goed om houtsnippers rondom je plantjes neer te leggen. Uit deze snippers halen ze de voeding die ze nodig hebben. Daarnaast blijft het vocht langer hangen waardoor je zelfs in droge tijden eigenlijk gen water hoeft te geven.

Spruitjes oogsten

Koud weer is ideaal voor de spruiten. Dan blijft de spruiten kwaliteit optimaal. Ze groeien aan de zijkant van de stam. In de zomer zit de plant vol met bladeren waarin de oksel van het blad de spruit groeit. Ze worden zowel groot als klein In september begint de oogst en in maart zal dit ongeveer eindigen. Het oogsten wordt veelal met de hand gedaan en is nog een beste klus. Toch duurt het niet lang voordat het gehele proces voltooid is. Tussen de spruitjes oogsten en de supermarkt ligt namelijk maar 2 dagen.

Mocht je een eigen moestuin hebben kan je de spruitjes op gewenste grootte tussen duim en wijsvinger afbreken van de stam. De spruiten kan je het beste plukken als ze nog dicht en hard zijn. De grootte is dan ongeveer 2-3 centimeter. Toch raden wij ook hier aan om het ook eens groter uit te proberen en te kijken wat je zelf lekkerder vind. In Duitsland eten ze namelijk alleen maar grootte spruitjes en wordt ook veel transport naar geëxporteerd vanuit Nederland. Na het plukken is het goed om ze even af te spoelen voordat ze klaar zijn om gekookt te worden. Spruiten kun je het beste bewaren in de koelkast. Ze zijn helaas niet lang houdbaar, na 3 dagen houdt het snel op. Het is dus het beste als je ze plukt op dezelfde dag als je ze gaat eten. Spruitjes zaaien, planten en oogsten is niet moeilijk. Wel is het erg leuk en uitdagend om mee te experimenteren. Ben jij er klaar voor om dit te proberen?